Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December

Gilde Opleidingen


Jaarverslag 2015

Welkom bij het Gilde Opleidingen Jaarverslag van 2015. Scroll met de tijdlijn door de highlights van het afgelopen jaar!

Go!

Ambitie en Talent Gilde Opleidingen


Peter Thuis

Het beste roc van Limburg

De Keuzegids Mbo-Studies laat er geen misverstand over bestaan: Gilde Opleidingen is het beste roc van Limburg en omstreken. Over de hele linie zijn we gestegen in de landelijke ranking en is de inspectie zeer te spreken over de kwaliteit van ons onderwijs. Een aantal van onze opleidingen krijgen zelfs het predicaat Topopleiding. Prestaties waar we trots op zijn. Met ‘we’ bedoel ik onze 1.100 medewerkers die dagelijks voor hun studenten het beste uit zichzelf halen.  

Innovatief vakmanschap

Ook in 2015 hebben we hard gewerkt aan de kwaliteit van ons onderwijs. Samen met het bedrijfsleven hebben we twee nieuwe centra voor innovatief vakmanschap opgericht; voor transport en logistiek en voor installatietechniek. Met de middelen die hierdoor zijn vrijgekomen kunnen we het onderwijs in deze vakken nog beter maken, het talent van onze studenten verder ontwikkelen en nog beter afstemmen op de beroepspraktijk. 

Veilig en klaar voor de toekomst

Diezelfde kwaliteit geven we ook mee aan onze schoolgebouwen. Die moeten veilig zijn en klaar voor de toekomst. In de zomer van 2015 hebben we ons gebouw aan de Groenveldsingel in Venlo op een slimme en efficiënte manier duurzaam gerenoveerd. Verder zijn alle ICT-systemen binnen Gilde Opleidingen vervangen. Ook voor onze studenten levert dit voordelen op. Zij kunnen nu op school hun eigen laptop of tablet gebruiken en zelfs van huis uit inloggen op ons onderwijssysteem.

Midden in de samenleving

De successen van Gilde Opleidingen werken ook door buiten de schoolmuren. Meer dan ooit zijn we ons bewust van onze positie in de samenleving en nemen we als serieuze gesprekspartner onze bestuurlijke verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld in Keyport 2020, in de Economic Development Board, bij het LWV en bij de gedeputeerden van onze provincie. We praten mee en we doen mee. Onze school staat immers niet op zichzelf, we zijn verbonden met de hele maatschappij en willen ervoor zorgen dat elke student die Gilde verlaat daar straks goed zijn weg vindt.

Het moge duidelijk zijn. Alles wat we bij Gilde Opleidingen doen, doen we voor onze studenten. De vakmannen en vakvrouwen van morgen. We hebben maar één belang: hen helpen op weg naar een mooie, succesvolle toekomst.

Vriendelijke groet,
Ir. Peter Thuis
Voorzitter College van Bestuur

Lees verder
Jan

Succesvol jaar voor studentenraad

  • #studerenbijgilde
  • #economie
  • #zorgenwelzijn
  • #techniek
  • #hospitalityenwellness
  • #talentonderwijs
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken

De studentenraad is het medezeggenschapsorgaan voor onze studenten. De raad is samengesteld uit studenten van verschillende locaties en sectoren van Gilde Opleidingen. Maandelijks heeft de studentenraad een overleg, waarbij ook het College van Bestuur of een vertegenwoordiger daarvan aanwezig is. Er worden dan onderwerpen besproken die studenten of de school willen inbrengen.

De leden van de studentenraad kijken terug op een succesvol 2015, waarin zij over veel onderwerpen hebben meegedacht en geadviseerd. Een mooi succes vinden zij de komst van de watertapkraan. Studenten kunnen nu op school gratis water tappen. Lekker en gezond!

Daarnaast dacht de raad mee over de verbouwing van onze locatie aan de Groenveldsingel in Venlo. Ook waren zij aanwezig bij de sollicitaties voor de functie van sectordirecteur van Zorg & Welzijn.

Bij de start van 2015 was de bezetting niet helemaal compleet. De studentenraad vindt het echter wel belangrijk om vanuit elke locatie, en liefst ook vanuit elke onderwijssector, een vertegenwoordiger in hun midden te hebben. Na de tussentijdse verkiezingen werd de bezetting van de raad vrijwel compleet.

Lees verder

Flash it wint company launch

  • #studerenbijgilde
  • #economie
  • #toekomstgericht
  • #innovatief
  • #talent

De college companies van Gilde Opleidingen scoorden goed tijdens de Company launch van Jong Ondernemen. In het Ondernemershuis namen zij het met hun pitch op tegen studenten van andere roc’s. Flash it van Gilde Opleidingen ging met de overwinning naar huis.

De teams kregen drie minuten de tijd om hun product te promoten voor de jury. Daarna moesten zij in één minuut de vragen van de jury beantwoorden. De winnaar Flash it heeft een richtingaanwijzer voor fietsen op de markt gebracht. Deze richtingaanwijzer zorgt ervoor dat je ook in het donker goed zichtbaar bent in het verkeer.

De tweede prijs ging óók naar een college company van Gilde Opleidingen: Pocky. Dit studentenbedrijf bedacht een alternatief voor de onhandige sleutelbos.

College company
Een onderdeel van de opleiding Filiaalmanager bij Gilde Opleidingen is de College company: een programma van Jong Ondernemen waarin studenten in groepen een bedrijf starten en runnen. Derdejaars ontwikkelen zelf een product en marktstrategie. Om voldoende startkapitaal te krijgen werven ze aandeelhouders. Hun product met winst aan de man brengen, daar gaan ze voor.

Lees verder
Feb

Topopleidingen 2015

  • #studerenbijgilde
  • #zorgenwelzijn
  • #hospitalityenwellness
  • #toekomstgericht
  • #werkenbijgildeopleidingen
  • #topopleidingen

In 2015 behoren zowel onze kappersopleiding als de opleiding Assisterenden in de gezondheidszorg tot de top 5 van Nederland. Daarmee krijgen beide opleidingen een speciaal kwaliteitszegel toegekend en mogen ze het predikaat Topopleiding voeren. Dat blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2015. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Naast deze twee Topopleidingen scoren ook onze bakkersopleidingen en de opleidingen Schoonheidsspecialist/Wellness erg goed. Een mooie prestatie. En daar zijn we best trots op!

Lees verder

Nieuwe kwalificatiedossiers

  • #studerenbijgilde
  • #werkenbijbijgilde
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap

Opleidingsaanbod overzichtelijker met meer keuze voor de student
Om ons opleidingsaanbod voor nieuwe mbo-studenten overzichtelijker, doelmatiger en nog uitdagender te maken, starten we per 1 augustus met herziene kwalificatiedossiers binnen Gilde Opleidingen. In deze dossiers staat per opleiding beschreven wat een beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen.

Vanaf komend schooljaar moeten alle mbo-scholen in ons land gaan werken met de gewijzigde kwalificatiedossiers. Onze sectoren zijn 2015 druk bezig geweest met de voorbereidingen. Alle opleidingen die we aanbieden, ruim 100, zijn opnieuw tegen het licht gehouden. Dossiers die elkaar overlapten, zijn bijvoorbeeld samengevoegd. Daarnaast nemen we keuzedelen op in onze opleidingen zodat we onze studenten beter kunnen voorbereiden op de veranderingen op de arbeidsmarkt. “De invoering van de nieuwe kwalificatiestructuur is voor ons hét moment om de kwaliteit van ons mbo-onderwijs opnieuw langs de meetlat te leggen en waar nodig of wenselijk te verbeteren”, vertelt adviseur onderwijs en kwaliteit Eveline Meewis.

Vooruitlopend op de landelijke invoering per 1 augustus zijn onze kappers van Hospitality & Wellness in 2015 al gestart met het nieuwe kwalificatiedossier. Andere opleidingen kunnen met deze ervaringen hun voordeel doen.

Lees verder

Open dag 2015: Red button, de reis van je leven start hier!

  • #studerenbijgilde
  • #indemaatschappij
  • #professioneelwerken
  • #talent

Bezoekers van de Venlose binnenstad kregen op een doordeweekse dag in februari de indruk dat ze midden in een actiefilm waren beland! 140 studenten van Gilde Opleidingen vroegen op een wel héél bijzondere manier aandacht voor onze open dag op zondag 8 februari. Op een wervelende manier lieten zij zien dat mbo’ers van grote waarde zijn voor de maatschappij.

Het zijn immers de mbo’ers die voor een groot deel de arbeidsmarkt invullen. Zonder brede basis geen top. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het filmpje :)!

Drukbezochte open dag
Deze mooie extra aandacht leidde tot een drukbezochte en erg leuke open dag. Bijna tienduizend jongeren, ouders en andere bezoekers namen een uitgebreid kijkje op één van onze elf onderwijslocaties. Nog eens terugkijken? Op onze site vind je een kleine fotocompilatie van deze dag.

Lees verder
Mrt

Slim en duurzaam renoveren

  • #werkenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #indemaatschappij
  • #professioneelwerken
  • #innovatief

Duurzame renovaties hoeven niet per definitie extra geld te kosten. Bij Gilde Opleidingen kiezen we ervoor om onze schoolgebouwen op een slimme manier klaar te maken voor de toekomst. Duurzaam betekent dat het circulair moet zijn. Afval bestaat niet, restproducten vormen een grondstof voor nieuwe producten.

Volgens deze circulaire benadering hebben we in de zomer van 2015 ons schoolgebouw aan de Groenveldsingel in Venlo gerenoveerd. “De eerste, tweede en derde verdieping zijn volledig gestript en met duurzame materialen vernieuwd. Daarbij hebben we een klimaatafhankelijke en energiebesparende installatie geplaatst die geheel voldoet aan de zogeheten ‘Frisse Scholen, klasse B’. Deze installatie is CO₂-gestuurd; als er geen studenten in het klaslokaal zijn, wordt er minimaal geventileerd, wanneer de klas vol zit maximaal”, vertelt Dick van Gasselt, hoofd huisvesting van Gilde Opleidingen.

“Komende zomer gaan we volgens dezelfde duurzame aanpak ons schoolgebouw aan de Bredeweg renoveren. Ook de begane grond op de Groenveldsingel in Venlo nemen we dan onder handen.”

Lees verder

Techniek krijgt een plek in ons zorgonderwijs

  • #studerenbijgilde
  • #zorgenwelzijn
  • #techniek
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #innovatief

De zorg kan niet meer zonder techniek. Denk aan alarmeringssystemen, automatische deuropeners of beeldschermcommunicatie. Allerlei technologische toepassingen zorgen ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Jongeren die hebben gekozen voor een mbo-opleiding in de zorg zullen straks dus moeten weten hoe ze in de praktijk met die techniek moeten omgaan.

Om die reden is Gilde Opleidingen aangesloten bij Zorgtechniek Limburg, een samenwerkingsverband van de drie Limburgse roc’s, Zuyd Hogeschool en bedrijven in de zorgtechnologie. Via dit kenniscentrum bereiden we onze mbo-studenten van Zorg & Welzijn voor op de zorgtechniek van morgen. Daarbij werken de drie mbo-scholen nauw samen met EIZT, het expertisecentrum dat innovatieve zorg en technologie verankert in het hbo en wetenschappelijk onderwijs in Limburg.

Sinds dit schooljaar hebben we voor onze studenten van Zorg & Welzijn nieuwe digitale modulen ingebouwd in het lesprogramma. Speciale lessen, gericht op technologie in de zorg. Nu zijn dat nog vijf modulen; dat worden er tien. De lesmodulen, die we op alle locaties van Gilde Opleidingen aanbieden, worden elk jaar aangepast aan de laatste technologische ontwikkelingen.
“Daarnaast zijn we twee jaar geleden in Roermond en Heerlen gestart met de opleiding Zorgtechnicus, een nieuwe mbo-opleiding op niveau 4 waarin zorg, techniek en ICT zijn gecombineerd”, vertelt directeur Ren Hendrix van Zorgtechniek Limburg.

Gilde Opleidingen loopt dus landelijk mee voorop om haar studenten voor te bereiden op een baan in de zorg. En dat is nodig ook. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel.

Lees verder

Begeleidingssysteem Competent

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #techniek
  • #werkenbijgildeopleidingen
  • #professioneelwerken
  • #innovatief

Competent is een online begeleidingssysteem dat praktijkbegeleiders en docenten helpt bij het begeleiden van studenten tijdens hun beroepspraktijkvorming (bpv). Het meetinstrument brengt de vorderingen van studenten in kaart, aan de hand van concreet gedefinieerde beroepsvaardigheden die horen bij hun kwalificatiedossier. In 2015 liet een uitgebreide pilot binnen onze opleiding Pedagogisch medewerker zien dat Competent goed werkt binnen Gilde Opleidingen.

Ons innovatieprogramma Gilde Innoveert! maakte mogelijk dat een volledige opleiding binnen Zorg & Welzijn kon gaan proefdraaien met Competent. De resultaten zijn goed te noemen en de gebruikers reageren overwegend positief. Zowel student als praktijkbegeleider en docent kunnen op elk moment de vorderingen van de student tijdens zijn stageperiode(s) bijhouden en inzien. Via dit platform kunnen zij ook altijd contact met elkaar zoeken. Deze korte lijnen werken prettig.

In Competent zijn de benodigde beroepsvaardigheden vertaald in heel concreet gedrag dat de student moet laten zien op de werkvloer. De begeleider krijgt zo handvaten om direct te coachen of sturen als dat nodig is. Competent helpt studenten hun leervraag te formuleren en ondersteunt bij het opbouwen van een bpv-portfolio. Ook kunnen we op deze manier aan de onderwijsinspectie digitaal de voortgang van onze studenten laten zien.

Vanwege de goede pilotresultaten is er de intentie om de komende schooljaren de invoer van Competent gefaseerd breder uit te gaan rollen.

Lees verder
Mrt
Apr

Zorgstage in het buitenland

  • #studerenbijgilde
  • #zorgenwelzijn
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #werkenbijgildeopleidingen
  • #talent

Studenten die kiezen voor een zorgstage in het buitenland moeten er natuurlijk op kunnen vertrouwen dat alles goed geregeld is. Dat ze bij de juiste zorginstelling terechtkomen, daar goed worden begeleid bij hun leer- en examendoelen en ook de kans krijgen om zich persoonlijk en op cultureel vlak te ontwikkelen. Bij Gilde Opleidingen hechten we daar heel veel waarde aan. Onze docenten bezoeken dan ook regelmatig de stageadressen binnen Europa om te zien of alles naar wens en volgens de afspraken verloopt. 

In dit kader waren Carla von Liebenstein en Pauline Theuws, coördinatoren en contactpersonen internationalisering bij Zorg & Welzijn, in april 2015 een week lang op bezoek aan de Costa Blanca in Spanje. Samen met ruim twintig coördinatoren van roc’s uit het hele land die met Europese steun van het Erasmus+ programma in dezelfde regio zorgstudenten begeleiden.
“We hebben verschillende verpleeghuizen, ziekenhuizen en een mbo-instelling bezocht en daarnaast ook een Spaanse les gevolgd. In de zorginstellingen verblijven ook veel internationale cliënten; mensen die van oorsprong niet uit Spanje komen. Zij zijn erg blij met onze studenten die Nederlands en Engels spreken en daarnaast tijdens hun stage ook Spaanse les krijgen”, vertelt Carla von Liebenstein.

Voor studenten die een zorgstage over de grens overwegen, heeft ze het volgende advies: “Bereid je goed voor en vraag je af of je ook echt klaar en gemotiveerd bent voor deze uitdaging. Als dat het geval is, kan een stage in het buitenland je enorm veel opleveren. Je groeit niet alleen in je vakgebied, maar ook als mens.”

Lees verder

Eerste afstudeerders pedagogisch werk met VVE-certificaat

  • #studerenbijgilde
  • #zorgenwelzijn
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is de verzamelnaam voor methodes die jonge kinderen spelenderwijs stimuleren in hun ontwikkeling. Enkel pedagogisch werkers met een VVE-certificaat mogen deze begeleiding bieden aan kindjes met een achterstand. Gilde Opleidingen heeft dit onderwerp ingebouwd in de opleiding tot pedagogisch werker. In 2015 behaalden de eerste studenten hun diploma mét VVE-certificaat.

Onze opleiding tot pedagogisch werker bevat sinds twee jaar een twintig weken durend project over ontwikkelingsgericht werk bij kindjes tussen de twee en vier jaar oud. Deze peuters hebben een achterstand ten opzichte van leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld op het gebied van taal. Het doel is om deze ontwikkelingsachterstand in te halen voordat de kinderen naar de basisschool gaan. 

Aansluiting bij de beroepspraktijk
Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in onze regio begeleiden met regelmaat kinderen met een VVE-indicatie. Dat betekent dat zij behoefte hebben aan pedagogisch werkers die al meteen als zij van school komen bevoegd zijn om met deze doelgroep te werken. Onze opleiding sluit prima aan bij deze wens. Vanaf 2015 krijgen deze studenten naast hun diploma óók hun VVE-certificaat. Goed nieuws dus voor zowel de studenten als de voorschoolse voorzieningen!

Lees verder

Jeugd kiest weer voor techniek

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #techniek
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #proactiefpartnerschap

Tegen de landelijke trend in kiezen jongeren in Noord- en Midden-Limburg weer steeds vaker voor een opleiding in de techniek. De zesjarige techniekopleiding, waarbij vmbo en mbo samenwerken, draagt hieraan bij. In 2015 beginnen de eerste 19 leerlingen van middelbare school Het Kwadrant uit Weert aan hun derde leerjaar, waarbij ze ongeveer de helft van hun tijd bij Gilde les volgen.

In 2015 kozen bijna 1.030 vmbo-leerlingen in onze regio voor een techniekprofiel. Dat is ruim 21% meer dan in het schooljaar daarvóór, toen de instroom al met 16% groeide. Veel basisschoolleerlingen kiezen voor de zesjarige techniekopleiding, een doorlopend leertraject tussen voortgezet onderwijs en Gilde Opleidingen.

De fors toegenomen instroom is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven in de regio. Binnen de techniekketen Noord- en Midden-Limburg bundelen we sinds 2013 de krachten om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek.

Successen
Op diverse middelbare scholen is techniek nu beter verankerd in het onderwijsprogramma. Via de zogeheten technologieroute wordt aansluiting gezocht bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen, domotica en robotica; vormen van techniek die jongeren aanspreken.

Toekomst
Techniekdirecteur Tjeu van de Laar: “Noord- en Midden-Limburg hebben laten zien wat ze in huis hebben. In korte tijd hebben we de instroom in het techniekonderwijs verhoogd. Daar gaan we mee door. We gaan nu samen de volgende stappen zetten.”

Lees verder
Mei

Talent Werkt: Weertse Soukayna is TopTalent

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #economie
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #talent

In 2015 organiseert Gilde voor de eerste keer Talent Werkt!. Tijdens dit event wordt de Gilde-student gekozen die de meest indrukwekkende stageprestatie leverde: het TopTalent. De 17-jarige Soukayna El Mazari uit Weert wint deze titel. De tweedejaars studente van de opleiding Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening dankt haar uitverkiezing aan een uitmuntende stage bij de gemeente Weert.

Tijdens de eerste editie van het evenement Talent Werkt! in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond liet Soukayna woensdagavond vier andere toptalenten van Gilde Opleidingen achter zich. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is fantastisch", zo luidde haar eerste, spontane reactie na de bekendmaking.

Marokkaanse consul-generaal
Toptalenten als Soukayna El Mazari laten zien hoe onmisbaar mbo’ers zijn als arbeidskrachten in onze maatschappij. Tijdens haar stage kwam zij op het idee om de ambassadeur en consul-generaal van Marokko uit te nodigen voor een officieel bezoek aan de gemeente. Soukayna legde contacten met de ambassade, bereidde speeches voor, legde contacten met lokale partners en fungeerde als tolk. Zowel bij de gemeente als bij de Marokkaanse gemeenschap in Weert oogstte ze veel waardering voor de organisatie van deze dag. “Soukayna was erg enthousiast, ijverig en pragmatisch en heeft uitstekend werk voor ons gedaan. Ze heeft de durf en wil om dingen die ze niet comfortabel vindt toch te doen. Dat is een grote kracht”, vertelt haar stagebegeleider Samir Azerki.

Elkaar ontmoeten
Talent Werkt! is, naast de verkiezing van het TopTalent, ook bedoeld als ontmoetingsmoment voor onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Presentatrice Simone van Trier leidde de ruim 250 aanwezigen door een avond vol inspirerende verhalen en echte beelden uit het mbo. Met stagebedrijven als onmisbare schakel geeft Gilde jongeren de kans hun passie te ontdekken en talent te ontplooien in een vak waar ze zich thuisvoelen.

Onmisbare mbo’ers
Bestuursvoorzitter Peter Thuis: “Ruim 60 procent van de beroepsbevolking bestaat uit mbo’ers. Het zijn vaak onzichtbare, onmisbare en bescheiden krachten die met beide benen op de grond staan. Onze mensen maken het; met hun hoofd, handen en hart. Dat mogen we meer laten zien.”

Uitblinker
Talent Werkt! met de verkiezing van ons TopTalent is tevens de regionale voorverkiezing voor de landelijke Mbo-uitblinkerverkiezing. Ook daaraan nam Soukayna, namens Gilde Opleidingen, deel. Helaas greep ze naast de award, maar we zijn toch supertrots op haar!

Lees verder

Commissaris van de Koning op bezoek

  • #samenwerkenmetgilde
  • #zorgenwelzijn
  • #techniek
  • #hospitalityenwellness
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #proactiefpartnerschap
  • #innovatief

Theo Bovens, Commissaris van de Koning in Limburg, brengt in mei een bezoek aan onze Venlose locaties Hagerhofweg en Laaghuissingel. Hij wil graag nader kennismaken met het mbo-onderwijs. Een hele eer voor ons!

De heer Bovens geeft blijk van een warme belangstelling voor het mbo en stelde scherpe en kritische vragen. Na een gesprek met het College van Bestuur en een toelichting over ontwikkelingen in de techniek en in de zorgtechniek ging de commissaris heel even terug in de schoolbanken. Hij woonde en les mechatronica bij en nam een kijkje bij een aantal sectoren.

Op de Laaghuissingel leidt André Duijghuisen de commissaris door de bakkerij, de bakkerswinkel, de keukens en het restaurant. Op weinig plekken is zo zichtbaar wat een mbo-beroep inhoudt als hier. Studenten boden de heer Bovens een heerlijke zelfgebakken taart aan. Tanja Peters, directeur van de sector Hospitality en Wellness, vertelde over haar sector.

Aan het eind van zijn bezoek merkte Theo Bovens op: Gilde Opleidingen heeft een goed beeld geschetst van het mbo. De gesprekken met docenten en studenten waren erg interessant en verhelderend.”

Lees verder

Gilde Innoveert!

  • #werkenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #economie
  • #zorgenwelzijn
  • #techniek
  • #hospitalityenwellness
  • #talentenonderwijs
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap
  • #innovatief
  • #talent

Samenmaken we ons onderwijs nog beter

Grensverleggend, zo mogen we Gilde Innoveert! gerust noemen. Sinds 2015 brengen we binnen Gilde Opleidingen goede en kansrijke ideeën van medewerkers bij elkaar. Met de innovatiekracht die zo vrijkomt, maken we ons onderwijs nog beter en aantrekkelijker.

Met de middelen die het College van Bestuur hiervoor beschikbaar heeft gesteld, zijn in 2015 al diverse Gilde Innoveert!-projecten in de steigers gezet. Neem Welzijn in de Wijk. Als pilot konden alle eerstejaarsstudenten van Zorg & Welzijn vanaf de start van het schooljaar al direct kennis maken met de beroepspraktijk. Voordat ze stage gingen lopen, snuffelden ze via verschillende projecten in de wijk aan het werkveld. Vanwege het grote succes krijgt deze pilot nu een blijvend karakter.

Economie start in schooljaar 2016 - 2017 in Venlo, Venray, Roermond en Weert een nieuwe, brede economieopleiding op niveau 2. Door jonge studenten een brede, gemeenschappelijke basis te bieden en hen intensief te begeleiden bij hun loopbaan en profielkeuze, vallen ze minder snel uit en zijn ze veel breder inzetbaar op de arbeidsmarkt, zo is de gedachte achter deze vernieuwende opleiding.

Ook Techniek innoveert. Docenten van het team mobiele werktuigen in Roermond krijgen sinds oktober 2015 extra, ambulante hulp in de basisondersteuning. De eerste resultaten: de helft minder verzuim en meer interactie tussen docenten en studenten. Sinds januari krijgt ook het team elektrotechniek deze praktijkgerichte ondersteuning.

De innovatiedrang is groot binnen ons opleidingscentrum. Gilde Innoveert! levert alleen maar winnaars op. Het is goed voor onze studenten, goed voor Gilde Opleidingen en brengt nieuwe energie en inspiratie op de werkvloer.

Lees verder

Geslaagde studenten schooljaar 2014 - 2015

Jun

CIVIL: door samenwerking betere vakmensen

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #techniek
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap
  • #innovatief
  • #talent

In 2015 gaat het sein op groen voor de opzet van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg (CIVIL). Hierin werken het bedrijfsleven en het onderwijs nauw samen om zo de installatietechniekopleidingen beter te laten aansluiten op de toekomst. Zo wordt de werkgelegenheid voor mbo-studenten en huidige werknemers verbeterd.

Kennisontwikkeling is zeker nu van groot belang voor de installatiesector. Thema’s als energiebesparing en verduurzaming vragen om integrale oplossingen. Het CIVIL heeft als taak de behoeften van het bedrijfsleven en het onderwijs dat studenten krijgen beter op elkaar af te stemmen. Ook moet het centrum méér jongeren interesseren voor een opleiding in de installatietechniek. Verder ziet het CIVIL toe op de doorlopende leerlijn en kennisdeling van middelbare scholen naar mbo en naar hbo.

Verregaande samenwerking
Om dit te bereiken gaan het bedrijfsleven en onderwijs verregaand samenwerken. Zij vertalen nieuwe technieken naar een modulair onderwijsmodel. Voor de installatiebranche is het van groot belang dat er in de provincie een centrum is waar de medewerker van de toekomst wordt opgeleid. Ook vakmensen die al werken in de installatietechniek moeten tegenwoordig een leven lang leren. De eisen die de praktijk stelt veranderen, en de vakmensen veranderen mee. Vanuit deze samenwerking kunnen aan hen bijvoorbeeld cursussen of opleidingen worden aangeboden.

Vaardigheden die passen bij het beroep
Veel nadruk in het te maken onderwijs ligt ook op de vaardigheden die aankomende installatiewerkers nodig zullen hebben. Deze zogeheten soft skills, ook wel 21st century skills genoemd, zijn in de toekomst bijna even belangrijk als vakkennis. Aandacht is er ook voor het creëren van de mogelijkheid waarbij elke student op de voor hem of haar meest geschikte manier onderwijs kan volgen. Zo kan het onderwijsrendement worden verhoogd

2019
In 2019 moet het CIVIL geleid hebben tot onder meer een kwantitatieve en kwalitatieve in-, door- en uitstroom van studenten binnen een doorlopende leerlijn. Er moet sprake zijn van tevreden werkgevers, werknemers en studenten en van een duurzaam verdienmodel. Installatiewerkers hebben alle benodigde skills voor het steeds vernieuwende installatielandschap.

Lees verder

100 dagen Techniekplan op Toer

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #techniek
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #proactiefpartnerschap
  • #innovatief

100 dagen lang stond in 2015 Limburg in het teken van de techniek. 100 dagen waarin de Techniekketen Noord- en Midden-Limburg heeft laten zien wat er gebeurt op het gebied van het Techniekplan Limburg. De toer is op dinsdag 2 juni 2015 spectaculair afgesloten met de manifestatie 100 dagen Techniekplan op Toer in Villa Flora Venlo.

Hier blikten bedrijven, studenten, overheden en kennisinstellingen vooruit op de technologische ontwikkelingen in Limburg. Techniek blijkt het fantastisch te doen in de regio en de toekomst ziet er hoopvol uit. Het opzetten van de nieuwe Centra voor Innovatief Vakmanschap in de Logistiek en Installatietechniek zijn perfecte voorbeelden van de goede samenwerking tussen de verschillende sectoren in de regio als het gaat om techniek.

Nu en straks
Tijdens de manifestatie ging gespreksleider Leo Scholl, voormalig boegbeeld Techniekplan Noord- en Midden-Limburg in dialoog met onder andere Hans Corstjens, directeur Platform Bèta Techniek, gedeputeerde van Onderwijs Hans Teunissen en oud-gedeputeerde Bert Kersten over de resultaten van de afgelopen periode. Ook werd er vooruitgeblikt op de nabije toekomst. De tafelgasten waren het erover eens dat er in een korte periode al veel bereikt is. Kersten: “Het fundament ligt er, nu moet het huis nog gebouwd worden.”

Contacten
De doelstelling voor deze manifestatie was het leggen van contacten. Het hele werkveld was aanwezig; van primair, voortgezet onderwijs, mbo en hbo, innovatieve bedrijven tot overheidsvertegenwoordigers. Een belangrijke rol was weggelegd voor de studenten, er werd nu eens niet over hen gesproken maar mét hen.

Tijdens de bijeenkomst werd op symbolische wijze de techniekportefeuille van de oude naar de nieuwe gedeputeerde overgedragen. Met behulp van een drone droegen de heren op spectaculaire wijze het stokje over. 

Lees verder

Vmbo'er vloeiend richting mbo-diploma

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #zorgenwelzijn
  • #toekomstgericht
  • #proactiefpartnerschap

Drie vmbo-scholen en Gilde Opleidingen gaan jongeren uit de regio Sittard-Geleen samen klaarstomen voor een baan in de zorg, facilitaire dienstverlening of sport en recreatie. Door de opleidingen goed op elkaar af te stemmen stromen vmbo-leerlingen makkelijker door naar het mbo en kunnen ze een jaar sneller hun mbo-diploma behalen. Een doorlopende leerlijn die de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.

Vanaf september kunnen bovenbouwleerlingen van het DaCapo College in Sittard, het Graaf Huyn College in Geleen en Groenewald in Stein kiezen voor de versnelde leerroute Helpende zorg/welzijn. Docenten van het vmbo en mbo verzorgen sámen het onderwijs. Dit betekent dat vmbo-leerlingen ook les krijgen bij Gilde Opleidingen, in de hypermoderne vleugel van Orbis Medical Parc (inmiddels Zuyderland Medisch Centrum). “Daarbij zorgen we ervoor dat de vakken elkaar niet overlappen maar aanvullen. Dat bevordert de motivatie bij leerlingen en verkleint de kans op tussentijdse uitval. De kwaliteit van gediplomeerden zal alleen maar toenemen wanneer de vmbo- en mbo-opleidingen naadloos op elkaar aansluiten”, zegt Jack Moors, teammanager Zorg van Gilde Opleidingen in Geleen. 

Met het vmbo-diploma op zak volgt een stage van zes weken en een mbo-praktijkexamen. Bij goed gevolg kunnen ze direct starten in het tweede jaar van de mbo-opleiding Helpende zorg/welzijn. Jack Moors: “Leerlingen offeren zes weken na hun examens op om een jaar sneller hun mbo-diploma op niveau 2 te kunnen behalen. Dat betekent dat ze - als ze dat willen - ook een jaar eerder met een mbo-opleiding op niveau 3 kunnen starten waarmee ze hun kansen op een baan verder vergroten.” 

Lees verder
Jul

Diana van Ratingen beste optiekstudent van Nederland

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #economie
  • #talent

Diana van Ratingen is de Beste Optiekstudent van Nederland 2015. In juli koos een vakjury namens de Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven de Kerkraadse uit vier kandidaten die eerder door Nederlandse optiekscholen waren genomineerd. Bij Gilde Opleidingen in Roermond studeerde Diana af als opticien manager met maar liefst een 9,93 gemiddeld op haar cijferlijst. Een prestatie van formaat!

‘Initiatiefrijk, meedenkend en opgewekt’ waren een paar termen die de jury gebruikte om Diana te beschrijven. Ook haar werkgever Pearle Opticiens deed een duit in het zakje: “Diana is een rasechte perfectionist, energiek en altijd goedlachs”, zegt haar filiaalmanager. Naast de onwaarschijnlijke cijferlijst werd ook het studietempo van Diana geroemd. Zij wist namelijk de opleiding, waar normaal vier jaar voor staat, ook nog eens in twee jaar af te ronden.

Latere roeping
Diana koos, eigenlijk niet eens per se zo bedacht, pas voor de optiekbranche toen ze al een aantal jaren aan het werk was. In het voorjaar van 2013 zette zij haar eerste stappen in de optiek. “Ik wist niet dat het zó leuk kon zijn”, zegt ze nu over haar werk.

Kwaliteit oogzorg
Met de verkiezing wil de NUVO aandacht vragen voor het belang van goede oogzorg. Veel mensen denken dat elke opticien vanzelfsprekend een diploma heeft. Maar helaas is dat lang niet overal zo.

Lees verder

Mobiel voor Maximus Müller in Toverland

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #techniek
  • #proactiefpartnerschap
  • #talent

Studenten van Gilde Opleidingen in Venlo hebben een mobiel gemaakt voor Maximus Müller: de Maximus Mobiel. Maximus is de uitvinder van de Maximus' Blitz Bahn, een nieuwe attractie in Toverland. De afdelingen Mechatronica, Hout en meubel, Metaal en Schilderen hebben een aantal maanden samengewerkt aan de realisatie van het project.

Eén opdracht van het attractiepark was dat de Maximus Mobiel voor interactie met het publiek moet zorgen. De studenten speelden hierop in door licht-, geluids- en rookeffecten toe te voegen aan de attractie. De nieuwe mobiel is op 9 juli gepresenteerd.

Lees verder
Aug

World Expo Milaan: een ervaring voor het leven

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #hospitalityenwellness
  • #indemaatschappij
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap

Zes studenten van Hotelschool Venlo kijken terug op de stage van hun leven. De World Expo in Milaan was voor hen een onvergetelijke ervaring. “Dit pakt niemand ons meer af.”

De equipe van Gilde Opleidingen bestond uit Bart van Erp, Bijan Bahmanpoor, Shelina Martina, Shiva Peters, Anniek van Heel en Kim Coppelmans. In het Nederlandse paviljoen in Milaan deden de zes studenten Manager/ondernemer horeca een halfjaar lang alle voorkomende horecawerkzaamheden. Ze ontvingen en begeleidden gasten, werkten in het restaurant, de winkel en in foodtrucks en deden waardevolle managementervaring op. In hun vrije tijd verbleven ze met andere stagiairs op de studentencampus en maakten ze kennis met het bruisende leven in Milaan.  

Topervaring
Shiva Peters (20) uit Venlo spreekt van een 'topervaring'. “Dan heb ik het niet alleen over het werk, maar ook over alles eromheen.” De jonge Venlonaar werd gevraagd voor het management van het restaurant. Hij maakte werkroosters en planningen voor zo’n zestig collega-stagiaires, coördineerde het dagelijkse werk en loste waar nodig problemen op. “In Milaan heb ik geleerd om met heel veel verschillende mensen om te gaan. Aan de ene kant moet je duidelijk en strikt zijn, aan de andere kant vind ik het heel belangrijk dat je een persoonlijke band opbouwt met je personeel. Als je het gezellig hebt met elkaar, kom je tot grootse prestaties.”

Trots
Stagebegeleider André Duijghuisen is trots op de zes studenten. “Ze hebben het goed gedaan; niet alleen vaktechnisch maar in meer opzichten. Tijdens deze stage hebben zij zichzelf leren kennen. Een onvergetelijke ervaring die hen helpt op hun weg naar volwassenheid.”

Lees verder

Bibi-Anne haalde bij vavo haar vwo-diploma.

  • #studerenbijgilde
  • #werkenbijgilde
  •     
  • #talentenonderwijs
  • #toekomstgericht
  • #talent

Op dit moment reist ze door Nieuw-Zeeland. Hopelijk wordt ze komend schooljaar toegelaten tot de studie diergeneeskunde. In 2010 zag het er echter heel wat minder rooskleurig uit voor Bibi-Anne de Kleijn. Door gezondheidsproblemen kon ze de middelbare school niet afmaken. Bij VAVO van Gilde Opleidingen lukte haar dat wél. In 2015 nam deze doorzetter trots haar vwo-diploma in ontvangst.

“In de derde klas van de middelbare school kreeg ik lichamelijke problemen”, vertelt Bibi. “Als gevolg van een aanrijding had ik een whiplash, daarnaast bleek ik ook de ziekte van Lyme te hebben. Door de vele doktersbezoeken was ik vaak afwezig op school. Toen duidelijk werd dat mijn gezondheid het niet toeliet om de lessen frequent genoeg bij te wonen adviseerde mijn school me om eens te gaan praten met vavo van Gilde Opleidingen. Bij vavo kun je alsnog je middelbare school-diploma halen, als je dat om welke reden dan ook regulier niet gelukt is.”

Op maat gesneden
Toen Bibi-Anne in 2012 bij vavo in Venlo instroomde was haar plan om ‘even’ in twee jaar tijd vwo 4, 5 en 6 te doen. “Dat liep anders. Mijn gezondheid liet het hoge studietempo dat ik mezelf ten doel gesteld had niet toe. Daarnaast werd bij mij ook nog colitis ulcerosa vastgesteld. Deze chronische darmziekte vroeg ook veel energie. Bij Gilde kon ik echt als het ware op maat onderwijs volgen. De begripvolle en betrouwbare docenten overlegden met mij wat haalbaar en verantwoord voor mij was. Marlène Scheres was mijn grote steun en toeverlaat. Ik heb veel aan haar te danken, ze stond altijd voor me klaar. Het hele vavo-team heeft zich ingezet om mij over de eindstreep te trekken. Echt te gek!”

Trotse zeven
Uiteindelijk behaalde Bibi-Anne na drie jaar studeren in 2015 haar vwo-diploma met een trotse zeven. Daarna is ze eerst gaan reizen. Haar toekomst ziet ze zonnig tegemoet. Hopelijk kan ze in het schooljaar 2016-2017 starten met de studie diergeneeskunde. Zo niet? In Australië kan ze ook gaan studeren. En anders? Van kinds af aan waren haar droombanen dierenarts of neonatoloog. Die tweede richting kan ze ook altijd nog proberen. Bibi-Anne: “Ik heb er alle vertrouwen in dat ik op een leuk plekje terechtkom”. Wij ook Bibi-Anne, vanuit Gilde Opleidingen wensen we je alle geluk voor de toekomst!

Lees verder

Welzijn in de Wijk

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #zorgenwelzijn
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #innovatief
  • #proactiefpartnerschap

Jongeren die kiezen voor een opleiding in zorg en welzijn doen dat vaak heel bewust. Het is belangrijk dat studenten zo snel mogelijk kennismaken met de doelgroepen waarmee zij straks gaan werken. Zo kunnen ze ervaren hoe goed het beroep bij hen past. Daarom startte in 2015 het innovatieproject Welzijn in de Wijk, waardoor studenten al vanaf de allereerste start van hun opleiding écht de praktijk in gaan. En met succes!

“Studenten in de richting zorg en welzijn gaan het eerste half jaar niet op stage”, vertelt docente Patricia van Bergen. “De lessen die ze krijgen gaan wel over de doelgroep waarmee ze straks gaan werken, maar studenten hebben meestal nog niet écht kennisgemaakt met deze mensen. Dat vinden wij een gemis, omdat de theorie zo minder goed beklijft. Daarom startten we in 2015 het project Welzijn in de Wijk. We deden dat als pilot bij de opleidingen tot onderwijsassistent, pedagogisch medewerker en medewerker maatschappelijke zorg.”

Beroepshouding
In het eerste half jaar gaan studenten kennismaken en werken met twee doelgroepen uit hun eigen sector. Bijvoorbeeld ouderen, kinderen, asielzoekers of verstandelijk beperkte mensen. Studenten groeien hierdoor als persoon en leren veel over zichzelf. Ze ervaren hoe het is om met deze bijzondere doelgroepen te werken en of het bij hen past. Een ander belangrijke plus is dat de docent zo al vrij snel de beroepshouding van de student kan ontdekken.

Veelbelovend
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Patricia: “De studenten zijn heel enthousiast over deze aanpak. Mentoren krijgen hun klas sneller in beeld. Ook de organisaties waar de studenten gaan kennismaken reageren positief. Zij kunnen de tijdelijke extra handen goed gebruiken, en hebben er belang bij dat de zorgprofessional van morgen ook écht goed past in dit beroep. Het project blijkt zo waardevol dat in 2016 alle eerstejaars studenten binnen de sector Zorg & Welzijn met soortgelijke projecten gaan werken.”

Lees verder
Sep

Eurosteel gekozen tot beste praktijkopleider

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #techniek
  • #proactiefpartnerschap
  • #talent

Jan van Lier van Metaalunie-lid Eurosteel B.V. in Venlo, een stagebedrijf van Gilde Opleidingen, is gekozen tot Beste Praktijkopleider in de metaalbewerking. OOM, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking, wil met de landelijke verkiezing de aandacht vestigen op het belang van goed geschoolde praktijkopleiders in het mkb-metaal. De prijs werd in september 2015 voor de eerste keer uitgereikt.

De verkiezing
Studenten, collega's en werknemers konden voor de verkiezing hun praktijkopleider nomineren. Uit de ruim honderd inzendingen selecteerde OOM tien kandidaten. Winnaar is chef werkplaats en praktijkopleider Jan van Lier van Eurosteel B.V. in Venlo. Het juryrapport roemt Van Lier vanwege zijn visie op opleiden. "Hij denkt aan de lange termijn, waarbij hij mensen niet alleen opleidt voor het bedrijf maar voor de branche als geheel. Hij ziet in iedereen potentie, zorgt voor een goede sfeer waarin mensen makkelijk leren en maakt passend lesmateriaal", aldus het juryrapport.

Uitslag Van Lier ontving in de kantine van Eurosteel, samen met Remco Gordebeke, student Constructiewerker bij Gilde Opleidingen, een taart en een bloemetje van jurylid Wim Hell van OOM. Bovendien wonnen beiden een iPhone 6 Plus, een bedrijfsreportage in OOM's kwartaalmagazine Metaaljournaal en een gratis opleidingsadvies.

Lees verder

Centrum voor Logistiek Vakmanschap trapt af

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #techniek
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap
  • #innovatief
  • #talent

‘Ons CvB-lid Ingeborg Janssen Reinen geeft de aftrap.’

Mbo-studenten in Noord- en Midden-Limburg beter voorbereiden en meer kansen bieden op een baan in de logistiek. Met dat doel voor ogen bundelen Gilde Opleidingen en het regionale bedrijfsleven de krachten in het nieuwe Centrum voor Logistiek Vakmanschap (CLV) in Venlo.

Ingeborg Janssen Reinen, lid van het College van Bestuur van Gilde Opleidingen, Jan Loonen, wethouder van de gemeente Venray en Ruud Timmermans van Verhoex Douane Service verzorgden op 16 september 2015 samen de officiële aftrap van het CLV op de middenstip van stadion De Koel, de thuisbasis van VVV Venlo.

Het Centrum voor Logistiek Vakmanschap, ondergebracht op onze locatie Hagerhofweg in Venlo, wil de baankansen van mbo-studenten in de transport en logistiek vergroten door hun opleiding beter te laten aansluiten op hun toekomstige werkomgeving. Door het onderwijs en de praktijk écht samen te brengen, zullen bovendien meer jongeren geïnteresseerd raken in een logistieke baan en kan Noord- en Midden-Limburg uitgroeien tot dé logistieke hotspot van Nederland. Zestien belangrijke logistieke dienstverleners uit de regio, te weten: Cabooter, DHL, DSV, Emons Group, Ewals, Fancom, Jabil, KLG, Océ, Schneider Elec, Seacon, Transvenlo, UPS, Verhoex Douane Service, Welsi en Wetron hebben zich inmiddels verbonden aan het CLV. Samen met Gilde Opleidingen gaan zij het onderwijs en de praktijk beter op elkaar afstemmen, de deskundigheid van medewerkers bevorderen en met gerichte initiatieven proberen om meer logistieke studenten te werven.

Het Centrum voor Logistiek Vakmanschap is mogelijk gemaakt met bijdragen van het ministerie, het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid.

Lees verder

Een stijlvolle Prinsjesdag om nooit te vergeten

  • #studerenbijgilde
  • #hospitalityenwellness
  • #indemaatschappij
  • #professioneelwerken
  • #talent
  • #topopleiding

Prinsjesdag 2015 zal Imke te Baerts, die in juli 2015 afstudeerde als kapper bij Gilde Opleidingen, niet snel vergeten. Zij mocht het haar stylen van Eerste en Tweede Kamerleden. Een niet alledaagse bezigheid.

Imke: "Ik heb een super leuke dag gehad in Den Haag! Wat een eer om leden van de Eerste en Tweede Kamer in de stoel te hebben en mooi te maken. Weer een toffe ervaring rijker!" Bekijk hier alle afbeeldingen!

Lees verder
Okt

Economiestudenten geslaagd voor onderzoek innovatiebattle Limburg on Tour

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #economie
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #talent

Charlotte Bastiaens en Eline Jacobs, studenten van de sector economie in de richting commercieel, namen in oktober samen met twee studenten van de Universiteit Maastricht deel aan een innovatieopdracht die door de provincie Limburg is uitgezet in het kader van Limburg & Co on Tour.

Tijdens deze innovatiebattle formuleerden twintig toonaangevende Limburgse bedrijven een opdracht die door studenten uitgevoerd moet worden in een advies. Door middel van een pitch werden de resultaten voorgelegd aan een deskundige jury.

WP Haton
Het team van Charlotte en Eline heeft de opdracht opgepakt die was uitgezet door WP Haton, een toonaangevend bedrijf uit Panningen dat innovatieve deegverwerkingssystemen maakt. De opdracht luidde: onderzoek op welke wijze wij de relatie met onze klanten kunnen intensiveren. Vanuit de bijzondere samenwerking tussen de mbo- en universiteitsstudenten is een aanbeveling gedaan aan het bedrijf. De studenten presenteerden hun aanbeveling ook aan een brede groep vertegenwoordigers van organisaties. Opdrachtgever WP Haton gaat de voorgelegde suggesties oppakken. Bekijk het filmpje om de studenten samen met de mensen van WP Haton aan het werk te zien bij bun opdracht.

Limburg & Co on Tour
Het project werd geïnitieerd door de provincie Limburg om bedrijven, onderwijs en overheid aan de hand van een concreet vraagstuk op werkvloerniveau intensiever bij elkaar te brengen en de dialoog op diverse niveaus met elkaar te voeren. Het project paste perfect bij de innovatieve ambities van de sector Economie, en is voor herhaling vatbaar.

Lees verder

Hospitality-project bij Toerisme in Venlo

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #hospitalityenwellness
  • #indemaatschappij
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap

Al vroeg ontdekken wat gastvrijheid betekent en je oplevert

Wie geregeld een evenement bezoekt, zal het hebben ervaren. Hoe fijn het is wanneer je bij binnenkomst met een persoonlijke glimlach wordt ontvangen.

Binnen onze toeristische opleidingen Frontofficemedewerker en Verkoper reizen in Venlo besteden we prominent aandacht aan gastvrijheid. Onze tweedejaars studenten laten we direct bij de start van het schooljaar, ver voordat ze stage gaan lopen, al kennismaken met het bedrijfsleven en evenementen in de praktijk. “Als gastvrouw of gastheer ontdekken ze wat hospitality inhoudt. Wat het met bezoekers doet wanneer ze op een leuke, gastvrije manier worden ontvangen. Als onze studenten straks achter de balie werken in een reisbureau of hotel kan het best zijn dat ze een keer als gastvrouw of gastheer moeten assisteren bij een evenement of beurs. Daarom geven we hen nu al die praktijkervaring mee”, vertelt instructeur toerisme Lonneke Lamberts, initiatiefneemster van het Hospitality-project van Gilde Opleidingen in Venlo.

In 2015 hielpen de studenten van toerisme als gastvrouw of gastheer in de avonden en weekenden mee bij verschillende evenementen in Venlo. Herkenbaar aan hun sjaals met Gilde-logo verwelkomden ze gasten bij voetbalwedstrijden van VVV-Venlo, de curling-bedrijven competitie van Venlo on Ice, de Venloop en de Boetegewoene Boetezitting. “Van bedrijven krijg ik veel positieve reacties. Mensen vinden het erg leuk als er iemand bij de deur staat met een glimlach.”

Lees verder

Hulp aan kwetsbare jongeren

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #talentenonderwijs
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap

Tijdens de werkconferentie Kansen bieden voor jongeren in een kwetsbare positie hebben Gilde Opleidingen, samenwerkingsverband passend onderwijs VO Roermond, samenwerkingsverband passend onderwijs VO Weert, gemeente Weert, gemeente Roermond en CITAVERDE College een convenant getekend om deze groep jongeren concreet te gaan helpen.

Het gaat om jongeren die vanwege een bijzondere thuissituatie, gedragsproblemen of specifieke leerbehoeften kwetsbaar zijn, en hierdoor een grotere kans hebben om uit te vallen zonder afgeronde opleiding of goed arbeidsperspectief. Zij bevinden zich op het snijvlak van onderwijs, arbeidsmarkt en (jeugd)zorg en hebben extra aandacht nodig om goed te worden voorbereid op de toenemende eisen die de samenleving, het onderwijs en de arbeidsmarkt aan hen stellen.

Lees verder
Nov

Eén voor allen, allen voor één

  • #studerenbijgilde
  • #werkenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #hospitalityenwellness
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap
  • #talent
  • #innovatief

“Het is een droom die uitkomt!”, zegt Maarten Baar, docent bij de recreatieopleidingen van Gilde Opleidingen. Maarten had meteen een doel toen hij als docent Entertainment bij Gilde Opleidingen begon: een zo professioneel mogelijke leeromgeving buiten de klas creëren voor studenten. En wat is nou het hoogst haalbare podium voor zijn studenten? Juist! Het podium van theater De Maaspoort in Venlo!

In 2015 repeteren zestig studenten en docenten zestien weken lang twee maal per week op vrijwillige basis voor de avondvullende musical De 3 Musketiers. Een musical die een aantal jaren geleden nog door Joop van de Ende geproduceerd is.

Omdat de productie zo omvangrijk is, is de hulp ingeroepen van een aantal experts van buitenaf. Zo zijn er een ervaren productieleider en een zang-, dans- en regiedocent van musicalvereniging Stella Duce ingevlogen die ondersteunen tijdens de voorbereidingen. Bovendien zijn ook docenten van het team Recreatie zo enthousiast dat ze helpen met de ontwikkeling van kleding, het oefenen van zang, het maken van het decor en het ontwikkelen van dans.

De 3 Musketiers werd op de planken gebracht op 21 en 22 maart 2016.

Lees verder

Baanwijs in de race voor ESFaward 2015

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #talentenonderwijs
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht
  • #proactiefpartnerschap
  • #innovatief
  • #talent

Baanwijs, een unieke samenwerking tussen zeven gemeenten, UWV en zes onderwijspartijen waaronder Gilde Opleidingen in de arbeidsmarktregio Noord-Limburg, dingt mee naar de ESF-award 2015. Baanwijs neemt haar verantwoordelijkheid om kwetsbare jongeren te laten leren en participeren in werk naar vermogen en voorkomt dat jongeren tussen wal en schip raken.

Kwetsbare jongeren zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar die uitstromen vanuit onderwijs en uitvallers in het mbo. Elke kwetsbare jongere in het netwerk van Baanwijs heeft een werkplek, passende dagbesteding of zit in een toeleidingstraject. Veel jongeren hoeven daardoor geen beroep te doen op een uitkering. Jongerencoaches van gemeenten, stagedocenten van school en arbeidsdeskundigen van het UWV werken intensief samen. Baanwijs biedt een sluitende aanpak tussen passend onderwijs en passend werk.

De ESF-award ging uiteindelijk helaas niet naar ons project, maar werd gewonnen door het eveneens bijzondere jongerenproject van Weener XL uit Den Bosch. Een dikke proficiat voor hen!

Lees verder
Dec

Studenten in actie voor Serious Request

  • #studerenbijgilde
  • #economie
  • #zorgenwelzijn
  • #techniek
  • #hospitalityenwellness
  • #talentenonderwijs
  • #indemaatschappij
  • #toekomstgericht

In 2015 staat het Glazen Huis van 3FM in Heerlen. DJ’s Domien, Giel en Paul vragen dit jaar met Serious Request aandacht voor de toekomst van miljoenen jongeren in conflictgebieden. Ook studenten van Gilde Opleidingen dragen met toffe acties een flink steentje bij.

Met allerlei creatieve acties zamelen onze studenten duizenden euro’s in. Ze verkopen stresspoppetjes in de vorm van een verpleegster, verzorgen tegen betaling heerlijke verwenbehandelingen, ze zetten kerstnagels, geven makeupworkshops en visagiebehandelingen. Er worden kerstmarkten georganiseerd waar studenten lekkere vlaaien en ook houten kerstboompjes verkochten voor dit goede doel. We zijn supertrots op deze kanjers!

Lees verder

Unieke samenwerking met Designer Outlet Roermond

  • #studerenbijgilde
  • #samenwerkenmetgilde
  • #economie
  • #toekomstgericht
  • #professioneelwerken
  • #proactiefpartnerschap

Marc Bauwens, directeur McArthurGlen Designer Outlet Center, en bestuursvoorzitter Peter Thuis van Gilde Opleidingen hebben de samenwerking op het gebied van opleidingen en trainingen voor alle retailmedewerkers van Designer Outlet Roermond bekrachtigd. Gilde Opleidingen gaat jaarlijks tussen de 1.000 en 1.500 medewerkers van de verschillende stores trainen en opleiden.

De opleidingen en trainingen richten zich op het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden en competenties op het gebied van verkopen, klantbenadering en leiderschap. 

Peter Thuis: “We zijn blij dat we onze opleidingsexpertise in kunnen zetten voor het Designer Outlet Roermond. Samen gaan we een op maat gesneden opleidingsprogramma aanbieden. Wij verheugen ons op een mooie samenwerking en hopen die in de toekomst verder uit te kunnen bouwen.”

Lees verder

Kerst-hoogtij voor onze bakkers!

  • #studerenbijgilde
  • #hospitalityenwellness
  • #professioneelwerken

In de week voor de kerstvakantie gonst het van bedrijvigheid bij de bakkers van onze bakkerijopleiding. Voor hen is er werk aan de winkel! Sinds een aantal jaren hebben zij het kerstproject, waarvoor zij in 2015 meer dan honderd echte bestellingen moesten verzorgen binnen een paar dagen tijd.

“Samen met de studenten stellen wij de bestellijsten op”, vertelt Ellen Verber, instructeur bij de opleidingen Brood en banket. “Dit jaar hebben we in totaal vierhonderd exemplaren verspreid onder studenten, hun ouders en docenten. Daarvan kwam het forse aantal van honderd lijsten ingevuld terug.”

Zelf aan de slag
In de week voor de Kerst zijn er geen lessen, maar gaan de studenten volledig aan de slag met deze bestellingen. En daar komt nog heel wat bij kijken, weet Ellen. “De jongeren doen alles zelf. Ze maken een productieplanning, bestellen grondstoffen en slaan aan het bakken. Als instructeurs helpen we natuurlijk waar nodig.”

Het echte bakkersleven
Het project is een realistische kennismaking met het authentieke bakkersleven. Ellen: “Tijdens deze week ervaren de studenten hoe het straks in hun werk eraan toe gaat. Ook werken ze ongemerkt aan hun 21st century skills. Ze moeten met elkaar communiceren, goed overleggen en elkaar steunen als iemand het even moeilijk heeft.”

Kerstdiners
Daarnaast leveren de bakkers hun bijdrage aan de traditionele kerstbenefietdiners van Gilde Opleidingen. Zij maken koekhuisjes voor de aankleding. Het goede doel waarvoor tijdens de benefietdiners geld werd ingezameld was in 2015 Vrienden van Tijs. Zij strijden tegen de ernstige ziekete Duchenne Spierdystrofie.

Lees verder

Op naar het


volgend jaar!

Een mooi jaar afsluiten, een nog mooier jaar beginnen! Heb jij een tip voor Gilde Opleidingen voor het nieuwe jaar of wil je nog iets kwijt over het afgelopen jaar? Laat het ons hier weten