Jaarverslag 2015

Onderwerpen

Gilde Opleidingen


Jaarverslag 2014

Welkom bij het Gilde Opleidingen Jaarverslag van 2014. Dit jaar volledig digitaal. Scroll met de tijdlijn door de highlights van het afgelopen jaar!

Go!

Ambitie & Droom Gilde Opleidingen


Peter Thuis

Mbo’ers maken het; met hun hoofd, handen en hart’

Zonder middelbaar beroepsonderwijs zou ons land stilstaan. In Noord- en Midden-Limburg stroopt Gilde Opleidingen elke dag de mouwen op om jongeren klaar te stomen voor de praktijk. Maar het ROC is meer dan een mbo-school. Als loopbaancentrum buigt Gilde Opleidingen zich samen met haar partners in de regio over belangrijke vraagstukken rond werk en opleiding. Leren doe je immers een leven lang.

Achter elke medisch specialist staan tien verpleegkundigen. Geen directeur kan functioneren zonder secretariaat. Waar zouden we zijn zonder receptionisten en verkopers? En hoe zorgen we ervoor dat ons machinepark blijft draaien en onze computersystemen dag en nacht werken?
Het is heel simpel: zonder middelbaar beroepsonderwijs staat ons land stil. Ruim 60 procent van de beroepsbevolking bestaat uit goed gekwalificeerde mbo’ers. Dat mogen we best wat meer laten zien en horen. Het mbo is onmisbaar en tegelijkertijd vaak nog onzichtbaar. Die onzichtbaarheid komt vooral voort uit bescheidenheid. We doen niet aan opsmuk, staan met beide benen op de grond, stropen de mouwen op en gaan aan de slag.

Talent ontdekken, benutten en ontwikkelen

Bij Gilde Opleidingen zetten ruim 1100 medewerkers zich dagelijks in voor bijna 12.000 studenten. Verdeeld over negen hoofdlocaties in de vijf steden in Noord- en Midden-Limburg begonnen vorig jaar ruim 4000 jongeren aan een mbo-opleiding en deed eenzelfde aantal stagiaires jaarlijks waardevolle praktijkervaring op. Docenten en stagebegeleiders leren studenten een vak en helpen hen om in een steeds complexer wordende samenleving hun talenten te ontdekken, benutten en breder te ontwikkelen. In de arbeidsmarkt van vandaag is niet alleen vakmanschap van belang. Het draait ook steeds meer om aanpassingsvermogen, creativiteit en aandacht voor je zakelijke relaties. Bij Gilde Opleidingen kiezen we er bewust voor om daar iets mee te doen. Studenten merken dat doordat we ze niet alleen opleiden voor een vak, maar ook de mogelijkheid bieden om op andere terreinen kennis en vaardigheden op te doen.

Een leven lang leren

Regionale opleidingscentra zoals Gilde Opleidingen hebben van de overheid een mooie taak meegekregen. Mbo-studenten moeten zich kwalificeren voor een beroep, volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij en doorstromen naar een hoger onderwijsniveau. Maar onze opdracht reikt verder. Voor de overheid en het bedrijfsleven worden we steeds meer een gesprekspartner voor vraagstukken rond werk, het toeleiden van jongeren naar de arbeidsmarkt, het voorkómen van jeugdwerkloosheid en opleidingstrajecten op maat. Meer en meer ontfermt Gilde Opleidingen zich over de loopbaan van mensen in hun verdere leven. Ook als onze afgestudeerde naar een andere baan switcht waarvoor hij nieuwe kennis en vaardigheden nodig heeft, staan we klaar om te helpen. Leren doe je een leven lang.

Succesvol partnerschap

Samen met het bedrijfsleven, instellingen en de overheid heeft Gilde Opleidingen de afgelopen jaren diverse nieuwe ontwikkelingen in gang gezet. Neem Zorgtechniek Limburg, de alliantie die techniek in de zorg en het daarbij behorende onderwijs verankert in deze regio. Of het Centrum voor Logistiek Vakmanschap in Venlo waarbinnen de partners samen logistieke opleidingen vormgeven en inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de sector. En als nieuwe eigenaar van de Retail- en Business Academy gaat Gilde Opleidingen alle opleidingen voor het Designer Outlet Centre verzorgen en samen met de gemeente Roermond en het bedrijfsleven een innovatiecentrum voor retail oprichten. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van succesvol partnerschap. Succesvol voor ondernemers, de overheid, het onderwijs en dus ook voor onze studenten die we centraal stellen. De komende jaren willen we die werkwijze verder uitbouwen. We willen het nóg beter doen en samen met onze partners in gesprek gaan over hoe we onze functie als loopbaancentrum verder kunnen invullen. Samen kunnen we het beroepsonderwijs verder verbeteren en het talent bij onze studenten nog meer aanwakkeren.

Hoofd, handen en hart

Mbo-studenten hebben meer in huis dan alleen gouden handjes. Ze maken het verschil met hun hoofd, handen en hart. In het hoofd zitten de vakkennis en het vermogen om praktische problemen om te zetten in creatieve oplossingen. Oplossingen die ze vervolgens met hun handen realiseren. Het hart staat voor de liefde en toewijding voor hun gekozen vak. Die eigenschappen samen levert toptalenten op die onmisbaar zijn en waar we met recht trots op mogen zijn.

Vriendelijke groet,
Peter Thuis
Voorzitter van College van Bestuur

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen

Slim navigeren door de tijdlijn!

Gebruik onderstaande filters om alleen de voor u relevante inhoud weer te geven.

Regionaal partnerschap – in de praktijk

 • #indepraktijk
 • #samenwerken
 • #studenten

Samenwerking zit in de genen van Gilde Opleidingen. Om onze studenten een goed en eerlijk perspectief te bieden voor de toekomst slaan we met diverse partners binnen en buiten de regio de handen ineen. Een onmisbare schakel in die samenwerking is het bedrijfsleven dat studenten van Gilde Opleidingen via stages voorbereidt op de praktijk. Daarnaast werken we samen met verschillende gemeenten bij het voorkomen van vroegtijdige schooluitval en het voorkomen van jeugdwerkloosheid.

In Midden-Limburg neemt Gilde Opleidingen in dit verband deel aan Keyport2020, het samenwerkingsverband van ondernemers, gemeenten en onderwijs dat is aangesloten bij Brainport2020 Zuidoost-Nederland. Een samenwerking die zorgt voor nauwe aansluiting van ons onderwijs op de praktijk.

De deelname aan het MBO Automotive Centrum in Helmond is in 2014 in beperkte vorm voortgezet. Dit in verband met de vooralsnog geringe activiteit in Limburg.
Regio-overstijgend was Gilde Opleidingen in 2014 onder meer actief betrokken bij het Techniekpact Limburg, de provinciale Human Capital Agenda’s logistiek en gezondheidszorg en de Commissie Arbeidsmarktaanpak Zuidoost-Nederland van Brainport 2020.

Eind 2014 is de samenwerking met het UWV hervat om op een meer praktische en directe manier te werken aan scholing op maat en loopbaanbegeleiding.

Het Bestuursbureau van Gilde Opleidingen vertegenwoordigt het Limburgse mbo in de Stuurgroep RAIL en zal daar in 2015 mee doorgaan.

Lees verder
Jan

Gilde Opleidingen neemt hotels over

 • #opleidingen
 • #hospitalityenwellness
 • #samenwerken
 • #indepraktijk
 • #studenten

Mbo-studenten de praktijkervaring van hun leven bieden. Met dat doel voor ogen nemen studenten van Hotelschool Venlo een week lang twee hotels over in Arcen en Asselt (Roermond). De horecastudenten van Gilde Opleidingen maken deze week de dienst uit en doen alle voorkomende werkzaamheden. De hoteleigenaren geven de leiding van hun zaak over in de vertrouwde handen van onze studenten. Met als resultaat een leer- en praktijkervaring van ongekende waarde!

In Hotel Asselt leggen studenten van Wellness & Beauty de gasten nog eens extra in de watten.

De hotelkamers in Asselt en Arcen zaten de hele week nagenoeg vol en ook in het restaurant was nauwelijks nog een tafel vrij. De eerste lunch in Asselt, een culinair hoogstandje van de jonge keukenbrigade, werd uitgeserveerd aan zeven burgemeesters uit Midden-Limburg.

Lees verder

Top 10 van Nederland

Onze opleidingen brood en banket behoren tot de top 10 van Nederland.Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Maikel en Dennis Kaneman


Leven hun droom als cateraars

“Niet de grootste, wel één van de beste cateraars wilden Maikel en Dennis Kaneman worden toen zij zeven jaar geleden in het cateringbedrijf stapten dat hun ouders in 1981 oprichtten. Inmiddels is ‘Kaneman Entertastement’ een begrip in de regio Venlo en ver daarbuiten. Missie geslaagd!”.

Geheim

Wat is het geheim van het succes van de broers? Dennis: “Heel belangrijk is dat Maikel en ik alle twee gepassioneerd zijn over het cateringvak, vooral over de manier waarop wij dit vak willen bedrijven. Smaak en vermaak gaan bij ons hand in hand. Wij besteden net zoveel aandacht aan de presentatie en aankleding van een feest als aan de hapjes en drankjes die wij serveren.
Vandaar ook entertastement.” Maikel knikt instemmend en vult zijn broer aan: “We krijgen maar één kans om een feest te laten slagen. We willen gasten verrassen en zorgen dat alles tot in het kleinste detail klopt. Want een geslaagd feest leidt tot een nieuw feest.”

Voetsporen

En dan te bedenken dat het helemaal geen uitgemaakte zaak was dat Maikel en Dennis in de voetsporen van hun ouders zouden treden. Dennis wilde weliswaar al op de basisschool topkok worden, maar dacht daarbij aan een eigen restaurant. Na de mavo volgde hij de horecaopleiding van Gilde Opleidingen, werkte hij bij een andere cateraar en volgde hij de Cas Spijkers Academie voor culinair toptalent.
Ook Maikel ging na de mavo naar Gilde Opleidingen en volgde daar de opleiding marketing en communicatie. “In het laatste jaar werd ik mij er tijdens een stage op een camping in Italië van bewust dat de horeca mijn ding was. En ik wist eigenlijk vooral wat ik níet wilde: elke dag van negen tot vijf op kantoor, achter een computer en voor een baas werken. Tijdens mijn hbo-opleiding hotelmanagement in Eindhoven heb ik stage gelopen bij een cateraar. Toen wist ik het zeker: hier ligt mijn toekomst.”.

Droom

Veel leeftijdgenoten van Maikel en Dennis gaan al dan niet noodgedwongen ‘banenhoppend’ door het leven, maar de beide broers weten zeker dat ze de rest van het leven met elkaar willen blijven werken. Dennis: “We hebben aan één blik voldoende om duidelijk te maken wat we bedoelen. Bovendien bemoeien we ons niet met elkaars werk. Ik maak de dienst uit in de keuken en Maikel regelt al het nodige aan de voorkant. Ja, wij leven ons droom.”

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen

Jessica van Gog is voorleeskampioen

 • #opleidingen
 • #studenten
 • #zorgenwelzijn

Toptalenten zetten we graag in de etalage bij Gilde Opleidingen. Ook in 2014 heeft ons opleidingscentrum weer kampioenen afgeleverd. Jessica van Gog, tweedejaars student van de opleiding Onderwijsassistent in Venray, won de Nationale Voorleesdagen van Stichting Lezen en CINOP.

In de finale op basisschool De Pijlstaart in Utrecht verslaat de dan negentienjarige studente uit Deurne met vlag en wimpel zeven andere mbo’ers. Zowel de kinderjury als de vakjury verkiezen haar tot winnaar. Jessica leest een fragment voor uit het kinderboek Schim in het bos van schrijver Maren Stoffels. Hoe breng je al lezend kinderharten in vervoering? “Je moet jezelf blijven. Niet acteren, geen gekke stemmetjes opzetten en gewoon rustig lezen”, vertelt Jessica, die dolblij is met haar overwinning.

Luister hier naar het voorlezen van Jessica

Lees verder
Feb

Open Dag 2014 goed bezocht!

 • #opendag

Burgemeester Venlo bezoekt Gilde Opleidingen

 • #techniek
 • #samenwerken

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo brengt een inspirerend werkbezoek aan Gilde Opleidingen. Hij maakt kennis met de locatie Hagerhofweg, de moderne techniekopleidingen en de wereld van transport en logistiek.

In Technodôme®, krijgt Scholten een rondleiding langs technische hoogstandjes. In deze innovatieve leeromgeving, ingericht als een bedrijf, volgen jongeren en volwassenen onderwijs. Het bedrijfsleven kan er terecht voor om-, bij- en nascholing.

En natuurlijk ging Scholten het gesprek aan met de studenten Transport en Logistiek in het centrum van de logistieke hotspot Venlo.

Het werkbezoek van de Venlose burgemeester onderstreept maar weer eens het belang van een goede samenwerking. Gilde Opleidingen, overheid en bedrijfsleven; partners in modern, innovatief techniekonderwijs.

Lees verder

Beste roc van Limburg en omstreken

Gilde Opleidingen is het beste roc van Limburg en omstreken. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Tim van Lierop uit Montfort


Ambitie & Droom Gilde Opleidingen

"Werken in de elektrotechniek is zoveel meer dan het aansluiten van een paar draadjes. Je houdt je bezig met het aanleggen, installeren, instellen, onderhouden en repareren van elektrotechnische installaties. Elke klus is anders, dat maakt het uitdagend."

Als eerste monteur mag je ook monteurs begeleiden, het contact met klanten onderhouden en zelf tekeningen maken, bijvoorbeeld van hoe de leidingen in een woning moeten lopen. Werken op kantoor hoort er dus bij, maar ik werk het liefste met mijn handen. Dat doe ik nu twee dagen in de week tijdens een stage in de bouw. De overige drie dagen leer ik het vak op school.

De docenten van Gilde Opleidingen geven goed les en helpen en stimuleren je om écht goed te worden in je vak. Na deze opleiding ga ik me op niveau 4 verder ontwikkelen tot leidinggevend monteur. En dan? Aan de slag. Over een aantal jaar wil ik graag een eigen bedrijfje starten. Als zelfstandig elektricien in de bouw.

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen
Mrt

KRACHT on Tour: DEAL! Roermond

 • #samenwerken
 • #minister
 • #opleidingen

Economische zelfstandigheid van vrouwen – vooral vrouwen die in deeltijd werken – is nog steeds een belangrijk punt van aandacht. Daarom organiseerde het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap het congres KRACHT, dat nu een vervolg krijgt in KRACHT ON TOUR.

Tijdens de aftrap in Roermond benadrukt minister Jet Bussemaker de gevolgen van financiële afhankelijkheid.

Samen met Gilde Opleidingen, gemeente Roermond, De Oranjerie, Proteion Thuis, Rockwool, FAM netwerk, The Roermond Yumble en Wonen Limburg wil zij de economische redzaamheid van vrouwen in Roermond en de regio bevorderen. Met het ondertekenen van een intentieverklaring stimuleren zij dat meer vrouwen blijven werken.

Lees verder
Mrt

Stemmen is 'cool'

 • #economie
 • #studenten

De gemeenteraadsverkiezingen. Echt ‘sexy’ zijn ze niet. Joey Engelen, oud-student van Gilde Opleidingen wil hier verandering in brengen. Tegen deze achtergrond gaan honderd studenten Economie van locatie Drakesteyn Weert in debat met burgemeester en wethouders van Weert.

Oud-student Joey Engelen en initiatiefnemer is zelf actief in de gemeentepolitiek. Samen met Thamara Winters die lid is van het plaatselijke CDA geeft hij een gastles aan de studenten van Gilde Opleidingen. “Veel jongeren weten weinig van gemeentepolitiek en gaan daarom niet stemmen. Wij zoeken ze op en geven informatie en uitleg over het werk van de gemeenteraad, burgemeester en wethouders.”

Lees verder

Top 10 van Nederland

De horecaopleidingen van Hotelschool Venlo behoren tot de top 10 van Nederland. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Mathieu Vanhautem


Ambitie & Droom Gilde Opleidingen

"Passie, motivatie, enthousiasme en doorzettingsvermogen; dáár draait het om in de horeca. Deze eigenschappen bepalen je succes, zo geef ik mijn studenten van Gilde Opleidingen al achttien jaar mee."

Maar er wordt meer gevraagd. Beheersing van verschillende kooktechnieken, warenkennis, voeling met de natuur en cultuur en liefde voor de producten waarmee je werkt. Mijn collega-docenten en instructeurs van Gilde Opleidingen delen dezelfde passie. De liefde voor het vak en voor de persoon die voor hen staat. Ons onderwijs is maatwerk.

Binnen het brede spectrum van de horeca jaagt elke student zijn eigen droom na. De een wil sterrenkok worden, de ander droomt van zijn eigen cafetaria. Het is prachtig om jonge mensen iets mee te geven waar ze de rest van hun leven plezier en profijt van hebben.

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen
Apr

CvB-voorzitter Leo Scholl draagt stokje over aan Peter Thuis

 • #samenwerken
 • #techniek

Na vijftien jaar neemt Leo Scholl afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van Gilde Opleidingen. Tot zijn pensioen in september 2015 gaat hij parttime verder als CvB-lid en boegbeeld van het Techniekpact Limburg. In die functie verbindt Scholl de arbeidsmarkt en overheden met technisch onderwijs.

Opvolger Peter Thuis werkt sinds 2011 bij Gilde Opleidingen en richt zich als voorzitter onder meer op de maatschappelijke positie van het mbo-onderwijs in de regio. “Wij werken voor een doelgroep die onze aandacht hard nodig heeft op weg naar een maatschappelijke carrière. Daar maken we ons als Gilde Opleidingen sterk voor en dat blijven we vanuit onze filosofie op een leven lang leren doen.”

Lees verder

Top 10 van Nederland

Onze opleidingen brood en banket behoren tot de top 10 van Nederland.Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Cindy Gielen uit Hunsel


Ambitie & Droom Gilde Opleidingen

"Ik wil graag mensen helpen die ziek zijn. Ervoor zorgen dat ze zich beter voelen en een leuke dag hebben. Tijdens mijn opleiding Helpende zorg/welzijn op niveau 2 heb ik geleerd wat daar allemaal bij komt kijken."

Het ging me makkelijk af, ik heb de opleiding in een jaar in plaats van twee jaar afgerond. Over mijn docenten ben ik dik tevreden. Ze wachten niet tot je iets vraagt, maar komen naar je toe om je te helpen. Inmiddels ben ik bezig met de opleiding Verzorgende-IG op niveau 3.

Als ik daar mee klaar ben, wil ik verder klimmen naar Verpleegkunde op niveau 4. Voorlopig ben ik dus nog wel even aan het studeren. Of ik dat erg vind? Nee hoor, ik heb alles over voor dat ene doel: verpleegkundige worden in een ambulance.

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen

Toekomst voor Zorgtechnicus

 • #opleidingen
 • #zorgenwelzijn
 • #samenwerken
 • #techniek

De zorg is met 1,1 miljoen werknemers één van de grootste sectoren van de Nederlandse economie. Door de bezuinigingen neemt het aantal banen af, maar blijft de sector door de vergrijzing groeien. En daarmee de behoefte aan technische toepassingen én medewerkers die deze kunnen integreren in een zorgomgeving.

Gilde Opleidingen speelt in op deze ontwikkeling. De nieuwe opleiding Zorgtechnicus (mbo niveau 4) is het resultaat van een samenwerking tussen Arcus College, Gilde Opleidingen, Leeuwenborgh, het bedrijfsleven en zorginstellingen. De opleiding bevindt zich op het snijvlak van techniek en zorg en speelt zo in op de genoemde ontwikkelingen.

Lees verder

Cleankeys wint Marktdag Jong Ondernemen

 • #opleidingen
 • #studenten
 • #economie

Studentenbedrijf Cleankeys van Gilde Opleidingen wint de marktdag Jong Ondernemen. Dit initiatief laat studenten ervaren hoe ze producten en diensten die ze zelf hebben ontwikkeld, het beste aan de man kunnen brengen.
Cleankeys levert een reinigingsset voor telefoon en toetsenbord voor de zakelijke markt.

De studentondernemers van Zip-Bag (Gilde opleidingen Venlo) worden tweede met hun tassen. De derde prijs gaat naar Blue for Green, eveneens van Gilde opleidingen Venlo. Hun product: een waterdruppelaar, een systeem om je planten water te geven.

Het doel van de marktdag is studenten te laten ervaren hoe ze de producten en diensten die ze in hun eigen ondernemiriemng hebben ontwikkeld, het beste aan de man kunnen brengen.

Lees verder
Mei

Docent Gilde Opleidingen in eindrace van Leraar van het Jaar

 • #hospitalityenwellness

Kristel Gubbels, docent recreatie bij Gilde Opleidingen in Venlo, dringt door tot de top tien van beste leraren van 2014. Daarmee is de enthousiaste en inspirerende 27-jarige docente in de race voor de landelijke titel Leraar van het Jaar.

Met de jaarlijkse verkiezing vraagt de Onderwijscoöperatie aandacht voor het vakmanschap van individuele leraren in vier categorieën en voor de beroepsgroep als geheel.

Kristel Gubbels zegt dat ze barst van de energie en passie voor het onderwijs. “Ik streef ernaar die niet alleen over te brengen op mijn studenten, maar ook op collega’s die moeite hebben met de huidige ontwikkelingen in het onderwijs.”

Lees verder

Top 10 van Nederland

Onze opleidingen zorg en welzijn behoren tot de top 10 van Nederland. Dit blijkt uit de KeuzegidsMbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Yannick Wendt uit Maasbracht-Beek


Ambitie & Droom Gilde Opleidingen

"Omdat mijn Duits nog niet zo goed was, raadde mijn docent bij Gilde Opleidingen me aan om in Duitsland stage te lopen. Een heel goed advies, zo blijkt nu."

Ik werk nu in Krefeld, bij een bedrijf dat sanitair en meubilair maakt. Doordat ik de hele dag Duits praat, leer ik die taal veel sneller en beter. Talenkennis is sowieso heel belangrijk voor het beroep waarvoor ik word opgeleid. Als commercieel medewerker buitendienst onderhoud je de contacten met internationale klanten. Je werkt niet alleen op kantoor maar gaat ook regelmatig naar het buitenland om nieuwe producten te presenteren.

Kennis van economie en internationale handel zijn een must; dat leer ik nu alles over bij Gilde Opleidingen. Verder moet je klantvriendelijk zijn en een vlotte babbel hebben. Ik heb echt het gevoel dat ik voor de juiste opleiding heb gekozen. Na het mbo wil ik me in het hbo verder gaan ontwikkelen. Steeds beter worden. En dan naar het buitenland. Ik wil veel gaan reizen.

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen

Frisse uitstraling voor zwembad de Roerdomp

 • #opleidingen
 • #studenten
 • #techniek
 • #gpo

Dat de studenten van Gilde Praktijkopleidingen de skatebaan aan de Achilleslaan in Roermond prachtig hebben gerenoveerd, blijft ook bij medewerkers van het naastgelegen zwembad de Roerdomp niet onopgemerkt. Zij schakelen de hulp in van de studenten van Gilde Opleidingen voor het pimpen van het subtropisch zwemparadijs. Het bewijs is weer eens geleverd: studenten van Gilde Opleidingen maken het verschil; met hun hoofd, handen en hart.

Lees verder

Geslaagde studenten schooljaar 2013 - 2014

Mei

Gilde Opleidingen proeftuin voor veilige school

 • #samenwerken
 • #opleidingen

Een veilige en leefbare schoolomgeving is voor jongeren de basis om hun talent te kunnen ontwikkelen. Tegen deze achtergrond gaat Gilde Opleidingen in Limburg de nieuwe norm bepalen voor een veilige en gezonde school. Met steun van de provincie, gemeenten en andere partners wordt het regionaal opleidingscentrum een proeftuin en daarmee voor andere Limburgse scholen een voorbeeld op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.

De Provincie Limburg heeft hiervoor een subsidie van 125.000 euro beschikbaar gesteld. Ook de gemeenten Venlo, Venray, Roermond, Weert en Sittard-Geleen ondersteunen dit vernieuwende project van Gilde Opleidingen. De politie, GGD Limburg-Noord en Halt maken de samenwerking compleet.

Lees verder
Jun

Gilde Opleidingen heeft Kristal in huis

 • #techniek
 • #studenten

Simone Kristal uit Melderslo is de nieuwe uitblinker van Gilde Opleidingen. De studente Machinaal houtbewerker excelleerde de afgelopen twee jaar als meubelmaakster tussen de mannen. Door haar uitverkiezing is Simone een jaar lang dé ambassadrice van het middelbaar beroepsonderwijs in Noord- en Midden-Limburg.

Tussen de jongemannen in haar klas onderscheidt meubelmaakster Simone zich met haar theoretische kennis. De mbo-studente is leergierig en hard op weg een vakvrouw te worden. Met een goed gevoel kijkt ze terug op een bijzondere stage bij een fabrikant van uitvaartkisten. Simone Kristal: “Met een vader die zijn eigen kind moest begraven, heb ik samen een kist gemaakt. Dat was mooi en behoorlijk emotioneel.”

Lees verder

Beste van Limburg en omstreken

De beste opleidingen transport en logistiek vind je bij Gilde Opleidingen. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma. Onze studenten zijn met name tevreden over hun begeleiding en stage.

Jana Segers uit Stevensweert


Ambitie & Droom Gilde Opleidingen

"Gilde Opleidingen voelt echt als mijn school. Na de secretaresseopleiding op niveau 2 en de theoretische leerweg van het Vavo volg ik er nu de opleiding directiesecretaresse op niveau 3 en 4"

Ik merk dat ik nu op de plek zit waar ik eigenlijk thuishoor. De opdrachten zijn pittiger, ik word meer uitgedaagd en krijg meer eigen verantwoordelijkheid. Dat is prettig. Als directiesecretaresse moet je stressbestendig zijn en goed kunnen plannen, samenwerken en communiceren. Ik zit nu in het examenjaar en loop stage bij Traffic Safety, een bedrijf dat gespecialiseerd is in incidentmanagement en verkeersregelingen. Erg leuk.

Met mijn diploma op zak wil ik straks nog verder gaan studeren in het hbo. Iets met business of talen, ik weet het nog niet precies. Maar wat vaststaat, is dat ik me nog verder wil ontwikkelen. Ik zal Gilde Opleidingen missen. Een goede school. Fijne docenten. En duidelijke informatie.

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen
Aug

Ingeborg Janssen Reinen nieuw lid College van Bestuur Gilde Opleidingen

 • #opleidingen

Met de komst van Ingeborg Janssen Reinen is het College van Bestuur van Gilde Opleidingen compleet. Als onderwijskundige houdt zij zich vooral bezig met de inhoud van het onderwijs en nieuwe ontwikkelingen daarin.

Jonge mensen de kans geven om hun passie te ontdekken en hun talent te ontplooien in een vak waarin ze zich gelukkig en thuis voelen. Dáár moet middelbaar beroepsonderwijs volgens Ingeborg Janssen Reinen over gaan. “We willen jongeren een stevige basis geven voor hun werkende leven. Tegelijkertijd is het belangrijk om contact te houden met het bedrijfsleven en de organisaties waarvoor we opleiden.”

Lees verder

Les van een budgetcoach

 • #studenten
 • #zorgenwelzijn
 • #economie

Eerstejaars studenten van Gilde Opleidingen in Venray leren hoe ze moeten omgaan met geld. Een initiatief van de gemeenten Horst aan de Maas en Venray. Want steeds meer jongeren hebben schulden, blijkt uit onderzoek van het Nibud.

De studenten van de opleidingen Zorg, Welzijn en Economie krijgen les van budgetcoach Daniëlle Knapen, bekend van het tv-programma Uitstel van Executie. Met de lessen willen de gemeenten en Gilde Opleidingen voorkomen dat jongeren in de schuldhulpverlening terechtkomen. Onderwerpen als omgaan met geld, gevaren van betalingsverplichtingen en verleidingen van reclame kwamen al aan bod.

Lees verder

Top 10 van Nederland

Onze Optiekopleidingen behoren tot de top van Nederland. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Sep

Nieuw: rooster app

 • #digitaal
 • #opleidingen
 • #studenten

Met de nieuwe rooster app hebben studenten van Gilde Opleidingen altijd en overal toegang tot hun actuele rooster en studieresultaten.

Lees verder

Beste van Limburg

De recreatieopleidingen van Gilde Opleidingen behoren tot de beste van Limburg. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Caroline Avumegah uit Reuver


Ambitie & Droom Gilde Opleidingen

"Voordat ik drie jaar geleden naar Nederland kwam, volgde ik in Ghana al een horecaopleiding. In de horeca ligt mijn passie. Het contact met mensen, een goede gastvrouw zijn, ervoor zorgen dat het tot in de puntjes geregeld is."

Met alleen maar slim zijn, red je het niet. Bij Gilde Opleidingen werk ik nu verder aan mijn droom: een eigen restaurant. De eerste twee jaar stonden koken en goed gastheerschap centraal en nu word ik opgeleid tot manager/ondernemer. Leidinggeven, organiseren, gastvrij zijn, hard werken en passie voor het vak;

dat zijn de belangrijkste kwaliteiten die je moet hebben. Ik heb het naar mijn zin bij Gilde Opleidingen. Het is een fijne school. Kleinschalig en dat maakt het direct persoonlijk. Als je een probleem hebt, staat er direct iemand voor je klaar.

Lees verder Bekijk dromen van andere mensen
Okt

Guinness Book of Records: grootste vlaai

 • #studenten
 • #hospitalityenwellness
 • #indepraktijk
 • #samenwerken

Na wekenlange voorbereidingen verpulveren de bakkersstudenten van Gilde Opleidingen en Arcus College het record: ze hebben de grootste abrikozenvlaai ter wereld gebakken.

De vlaai met een doorsnede van ruim vijf meter weegt maar liefst 593,5 kilo. Goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Na de metingen van de notaris wordt de vlaai in 3000 stukken gesneden en uitgedeeld aan het winkelende publiek.

Ingrediënten:

 • 60 kilo bloem

 • 5 kilo basterdsuiker

 • 75 kilo suiker

 • 25 kilo boter

 • 62 blikken abrikozen

 • 20 kilo gele room

Bekijk hier de video

Lees verder

Meesterkok René Brienen jaloers op nieuwe keuken Hotelschool Venlo

 • #opleidingen
 • #hospitalityenwellness

Onder grote belangstelling opent Ingeborg Janssen Reinen, lid van het College van Bestuur van Gilde Opleidingen, de fonkelnieuwe keuken van Hotelschool Venlo van Gilde Opleidingen. De vorige keuken voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien was de keuken te klein voor het gestaag groeiend aantal studenten. De nieuwe keuken is van alle gemakken voorzien.

Meesterkok René Brienen van Brienen aan de Maas in Well: “Ik ben jaloers, in deze keuken zou ik best weer student willen zijn.” Het is dus absoluut geen straf voor de meesterkok om te examineren in de keukens van Hotelschool Venlo.

Lees verder

Beste van Limburg

De opleidingen toerisme van Gilde Opleidingen behoren tot de beste van Limburg. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Dec

Hart onder de riem

 • #studenten

Gilde Opleidingen staat als onderwijsinstelling midden in de samenleving. Dat betekent dat we ons betrokken voelen en onze betrokkenheid tonen bij wat er om ons heen gebeurt. Niet alleen in de regio, maar ook daarbuiten.

In dit verband nemen studenten van Gilde Opleidingen van de locatie Drakesteyn in Weert deel aan de Amnesty International 24-uurs schrijfmarathon. Honderdduizenden mensen uit de hele wereld schrijven brieven. Voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangenzitten, gemarteld zijn of bedreigd worden. Het is slechts één van de voorbeelden waarop studenten van Gilde Opleidingen hun betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s en vraagstukken laten zien.

Ruim vijftig studenten van Gilde Opleidingen bijten het spits af in het Franciscushuis in Weert. Als voorbereiding kijken ze op school een film over een proces op de Filippijnen. Hoofdrolspeler Paco Larrañaga zit al meer dan dertien jaar ten onrechte in de gevangenis. Om hem een hart onder de riem te steken schrijven de studenten hem brieven.

Lees verder

Top 10 van Nederland

De opleidingen uiterlijke verzorging van Gilde Opleidingen behoren tot de top 10 van Nederland. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo-Studies 2014. De gids is gebaseerd op de meningen van studenten van alle roc’s in Nederland en gegevens over het aantal studenten dat hun opleiding afsluit met een diploma.

Kapster Imke (19) uit Lottum bij landelijke mbo-top

 • #studenten
 • #hospitalityenwellness

Het barst van het talent bij Gilde Opleidingen. Imke te Baerts uit Lottum mag zich tot de beste kapsters van het middelbaar beroepsonderwijs rekenen. De derdejaars kappersstudent van Gilde Opleidingen wordt in Den Haag vierde tijdens de landelijke finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers.

“Met een half puntje meer was ik derde geweest. Het scheelde bijna niks, maar ik ben trots op mijn prestatie. Vierde van Nederland en de beste kapster van Limburg”, zegt Imke na afloop. De negen finalisten krijgen zes uur de tijd om twee modellen te knippen en stylen. Voor aanvang kondigt Imke te Baerts al zelfverzekerd aan dat ze er uit wilde springen.

Lees verder

Op naar het


volgend jaar!

Een mooi jaar afsluiten, een nog mooier jaar beginnen! Heb jij een tip voor Gilde Opleidingen voor het nieuwe jaar of wil je nog iets kwijt over het afgelopen jaar? Laat het ons hier weten